

Pasture Management Professional Development Workshop



Univ. of Idaho Nancy M. Cummings Research, Extension, and Education Center
North of Salmon Idaho

Tentative Agenda Tuesday 21 August 2012

Tuesday 21 August 2 7:30 Registration

Lectures

8:00 Introduction—Glenn Shewmaker
8:30 Genetics, Variety Development, and Species Selection (50 min.)—Anowar Islam
9:20 Break
9:30 Seed Classes, Quality, and Sources (30 min.)—Chad Hale
10:00 Growth, Development, and Defoliation Responses of Grasses (55 min.)—Steve Fransen
10:55 Break
11:10 Growth, Development, and Defoliation Responses of Legumes (50 min.)—Tom Griggs
12:00 Lunch (provided)
12:45 Irrigation and Water Requirements (30 min.)—Glenn Shewmaker
1:15 Forage Seed and Seedling ID Exercises (60 min)—Ray Smith/Instructors

Lab & Field Exercises

Travel to Field

2:30

- 2:45 Farm host: Pasture-livestock systems, challenges, and solutions (30 min.) Cummings Center, 300 cow/calf pairs, John Hall
- 3:15 Plant ID and Morphology (45 min): collect and identify 6 grasses and 4 legumes
- **4:00** Measure sward characteristics (60 min.)
- 5:00 Session ends: dinner on your own

Wednesday August 22

Lectures

- 7:30 Soils, Fertility, and Nutrient Cycling & Management (45 min.)—Glenn Shewmaker
- 8:15 Sustainable Systems (15 min.)— Chad Cheyney/Steve Fransen
- 8:30 Nutritional Needs of Grazing Animals and Forage Nutritional Value (30 min.)—John Hall/Tom Griggs
- 9:00 Insect and Vertebrate Pest Management (30 min.)—Mylen Bohle
- 10:00 Invasive Plant and Weed Management Decision Making (60 min.)—Tim Prather
- 10:30 Break
- 11:00 Establishment and Interseeding (30 min.)— Joe Brummer /Glenn Shewmaker
- 11:30 Optimizing Net Carbohydrate Assimilation (30 min.)—Steve Fransen
- 12:00 Lunch (provided)
- 1:00 Integrating Fence and Livestock Water Developments, Irrigation, and Livestock Management (50 min.)—Glenn Shewmaker
- 2:00 Travel to Field

<u>Lab & Field Exercises (tentatively at the Cummings Center or combine with tour of Eagle Valley Ranch (my preference)</u>

Eagle Valley Ranch: Description of ranch management (30 min)—Mike Kossler

Forage inventory and using the grazing wedge (30 min)—Jerry Elzinga

- 3:00 Optimizing Net Carbohydrate Assimilation (30 min.)—Glenn Shewmaker & Steve Fransen
- 3:30 Stocking Rate, Carrying Capacity, and Animal Performance (30 min.)— Jeff Mosely/Tom Griggs/Chad Cheyney
- 4:00 Weed Management (30 min.)
- 4:30 End of session
- 6:15 BBQ at Sacagawea Center or Rose House; Guests welcome (RSVP and order additional tickets on registration form)

Thursday August 23

7:50 Announcements

Lectures

- 8:00 The Sins of Over-Grazing (30 min.)—Steve Fransen
- 8:30 Grazing Systems (30 min.)—Jeff Mosely/Tom Griggs/Chad Cheyney
- 9:00 Break
- 9:10 Applications of Behavioral Principles to Pasture and Grazing Management (50 min.)— Jeff Mosley/Rachel Frost/Karen Launchbaugh
- 10:00 Break
- 10:10 Economics (50 min.)— Wilson Gray/Mylen Bohle
- 11:00 Elements of Management-Intensive Grazing (50 min.)—Chad Cheyney/Glenn Shewmaker
- 11:50 Lunch (provided)
- 12:30 Workshop Evaluation (30 min.)—Glenn Shewmaker
- 1:00 Travel to Field

Lab & Field Exercises

- 1:10 Allocating Forages and Observations of Grazing Since Day 1 (50 min.)—Instructors
- 2:00 Monitoring Pastures (30 min.)—Glenn Shewmaker and Brandon Brazee
- 2:30 Wrap-up and Workshop Concludes

Post workshop Pasture Walk of Circle Pi Ranch (tentative) in the Pashimeroi Valley, managed by Jim Gerrish