## CSU Extension Agent Wolf Education Training October 9<sup>th</sup> and 10<sup>th</sup>

October 9<sup>th</sup>

12pm – Lunch

12:50pm – Introduction – Robin Young

1pm – Wolf Reintroduction Plan update – Eric O'dell (30 mins)

1:30pm - Wolf behavior – Stewart Breck (30 min)

2pm – The 4 C's – Matt Collins (15)

2:30pm - Various management methods – Adam Baca (1 hour)

3:30pm – BREAK

3:45pm - Economic impacts related to wolves – Dana Hoag (30 min)

4:15pm – Data tracking and use in cattle management – Frank Garry (30 min)

4:45pm - Research – Veronica Yovovich (30 mins)

5:15pm – Stress Management – Julie Elliot (20 mins)

5:35pm – Wrap-up

6:30pm - Dinner

October 10th

8:00am – NGO's (1 hour)

• Western Landowners Alliance – Matt Collins (20 min)

- Rocky Mountain Wolf Project Courtney Vail (20 min)
- Defenders of Wildlife Kaitie Schneider (20 min)

9am - Funding and assistance resources (1.5 hours)

- Compensation plan explained Adam Baca (30 min)
- o CDA Les Owen (20 min) Jo Stanko (20 min)
- Other support (20 minutes)
  - Wolf conflict reduction fund Robin Young
  - EQIP Matt Collins

10:30 – BREAK

10:45am - Effective Collaborations – Blackfoot Challenge Director Seth Wilson and Montana Rancher Denny Iverson (1.15 hour)

12:00pm – Lunch

1pm - Running and effective statewide Extension effort – Jared Beaver (30 min)

1:30pm - Panel: How can we talk to each other? All Presenters. Robin facilitates (2 hours)

3:30 - Adjourn